Îmi pun câteodata întrebări despre lucruri aparent banale, dar profunde, la care încerc să găsesc o rezolvare pe gustul meu. Ce propunere legislativă aș face dacă aș fi ales în corul reunit al parlamentului? Multă vreme întrebarea asta m-a zgândărit și nu mi-a dat pace. Categoric că aș vrea sa fac o propunere care să aibă darul să atingă două puncte: să fie utilă și inedită. Aș dori să tratați problema care urmează cu maximă seriozitate. Cele pe care vi le voi descrie într-o manieră personală, poate că vă vor pune pe gânduri.
N-aș vrea să vă țin o prelegere academică despre viruși și consecințele acestora asupra omului. Nu doresc nici pe departe acest lucru, dar nu pot să nu trec în revistă anumite aspecte care să contureze mai clar intenția mea.
Viruși, viruși, viruși…Gripa aviară…Că-i asiatică, europeană, americană tot gripa este si ea afecteaza mai ales persoanele în vârstă și copiii. De aceea, are loc o adevarată cruciadă ce are menirea ca prin sfatul și medicația pusă la punct de specialiști să prevină, să stopeze și să lecuiască boala. Boli contagioase precum boala vacii nebune, oreon, scarlatină, rubeolă … ne atacă atunci când suntem mai puțin pregătiți. Virușii, ascunși în bezna întunericului, năvălesc asupra noastră pentru a-și potoli poftele ca niște dușmani lași și nevăzuți. Odată cu aflarea diagnosticului începe bombardamentul de antibiotice și tot arsenalul de medicamente ce are ca scop distrugerea acestor boli. După această succintă, dar reală descriere vă rog să faceți un exercitiu de imaginație pentru ceea ce urmează.
Pacientul sau pacienta se prezintă la cabinetul doctorului. Imediat după ce ia loc, doctorul observă pe figura respectivului îngrijorarea, tristețea sau chiar supărarea. La întrebarea firească a doctorului de ce suferă, pacientul răspunde că e îndrăgostit de Mioara. Se plânge de lipsa poftei de mâncare, insomnii, stare generală proastă, depresie gravă datorita acestui „microb”.
– Domnule doctor, dacă ați cunoaște-o, mi-ați crede suferința, pacientul dintr-o dată se înflăcărează și trăiește cele ce le relatează.
Părul ei de abanos, gura ei un șirag de perle fine, ochii migdalați, corpul ei ca de zeiță, m-au adus în cea mai mare încercare a vieții mele și nu știu cum să o scot la capăt.
– Tinere ești bolnav și ai nevoie să începi imediat tratamentul, ii raspunde doctorul. Petrecerea timpului cât mai mult împreună cu persoana iubită, șoapte, strângeri de mâna, jurăminte și sărutări sub clar de luna, plus concediul medical pentru recuperarea poftei de mâncare… iată rețeta revenirii la viață.
Ei, ce ziceți? Când v-a lovit dragostea cu leuca în cap și-n inimă, ați mai fost în stare a gândi lucid?! Nu prea cred… Inconstiența și actele făcute de cei îndrăgostiți sub impulsul acestei stări sunt câteodata de neînțeles. Trecerea acestui virus poate lăsa urme devastatoare în sufletele unor pacienți. Aceștia pot rămâne cu afecțiuni mai mici sau mai mari pentru tot restul vieții. Alteori „virusul” revine cu așa o mare intensitate încât rămâi și tu uluit, crezând că ai fost vindecat de această boală. Nu vreau să amintesc adevarate tragedii personale ale pacienților care nu au putut duce povara acestei mari încercări. O parte din cei ce au fost dezamăgiți și au simțit gustul amar al acestei experiențe, în care s-au implicat afectiv nu vor mai fi în stare a primi în sufletul lor pe altcineva, o perioadă mare de timp sau, poate, își vor impune a ramâne imuni în fața acestui „virus” până la sfârșitul vieții.
De aceea, cu cea mai mare responsabilitate propun ca această gravă boală sufletească să fie trecută grabnic în cazuistica medicală, alături de toate celelalte importante boli și să i se administreze întreg tratamentul necesar pentru vindecarea actualilor sau viitorilor bolnavi. Dacă propunerea mea legislativă v-a surprins în mod placut, vă rog să luptăm împreună pe întinsul ogor al celor îndrăgostiți în speranța că dragostea noastră va da roade și vom umple pamântul de copii ca rezultat al iubirii veșnice dintre noi.
Vă iubesc și vă aștept în inima mea mare cât tot Universul
Al dumneavoastră, A.